1931 9 de febrer
Neix a Barcelona, fill de l´escriptor Xavier Benguerel i Llobet i de Rosa Godó i Gabarró.

1940
La familia Benguerel marxa a l´exili cap a Xile junt amb altres intel.lectuals catalans que fugien de la guerra civil espanyola.

1950
Comença els seus estudis musicals.

1953
Estrena la seva primera obra, una Sonata per a violí i piano.

1954
La familia Benguerel torna a Barcelona después de catorze anys d´exili.

1955
Guanya el Primer premi del Concurs de Composició de Joventuts Musicals de Barcelona per l´obra Divertiment per a flauta, clarinet i fagot. L’atorgà un jurat format per Joan Massià, Xavier Montsalvatge, Eduard Toldrà i Joaquim Homs.

1957
Es casa amb Marta Garcia Figueras amb qui va tenir tres fills: Marta, Mònica i Marc.

1958
Rep classes individuals amb el mestre Cristòfor Taltabull.

1959
Escriu Cantata D'Amic i Amat, obra amb tècniques i procediments serials que s´estrena al Festival Internacional de la SIMC de 1960 a Colònia.

1960
S’incorpora com a directiu a les Joventuts Musicals de Barcelona, entitat dirigida aleshores pel Dr. Jordi Roch, que ajudarà decissivament a difondre les obres de la majoria de compositors i intèrprets catalans.

1963
Neix el I Festival Internacional de Música que esdevindrà una de les activitats musicals més importants de Catalunya durant els propers dotze anys. Benguerel va formar part de l´equip directiu des de la seva creació.

1965
Apareix el seu primer disc amb el Concert per a dues flautes i corda enregistrat per Jean Pierre Rampal i Salvador Gratacós, edició patrocinada per les Joventuts Musicals.

1970
A Baden-Baden conèix el Prof. Dr. Heinrich Ströbel, gran divulgador de la música contemporània, que li encarrega el que serà el Concert per a orgue i orquestra i que es va estrenar el 1971 a aquella ciutat.

1971
Entra en contacte amb dos intèrprets alemanys, el Prof. Siegfried Fink i el Prof. Siegfried Behrend, que originaran la creació de diverses obres per a percussió i per a guitarra.

1972
Concert monogràfic al Palau de la Música Catalana.

1975
Estrena el Concert per a percussió i orquestra a Frankfurt amb la Radio Sinfonieorchester dirigida per Eliahu Inbal.

1977
Rep el Premi Luigi Dallapiccola que atorgava el Club Master 77 amb un jurat format per Xavier Montsalvatge, Joan Guinjoan, Montserrat Albet i Tomás Marco.

1979
Heinrich Schiff estrena el Concert per a violoncel, encàrrec de la Südwestfunk de Baden-Baden.

1983
Coneix Silvia Gasset, Presidenta, aleshores, de l´Òpera de Cambra de Catalunya. Amb aquesta entitat estrena Spleen, òpera de cambra el 1984. Benguerel se separa de la seva esposa i uneix la seva vida sentimental amb Silvia. A partir d´aquesta relació neixen diversos projectes musicals entre els que destaca el suggeriment de la que seria una de les seves obres més impotants i difoses, Llibre Vermell.

1986
Presentació a l´Òpera de Frankfurt de Spleen.

1988
Estrena, al Gran Teatre del Liceu, del Llibre vermell. Posteriorment es va tornar a tocar en versió concert el 1992 en ocasió de les Olimpíades de Barcelona. És una de les partitures més divulgades de Benguerel, tant en concert com en gravacions discogràfiques.

1990
Estrena el Rèquiem a la memoria de Salvador Espriu, en el marc del Festival de música de Torroella de Montgrí, que li havia fet l´encàrrec d´aquesta obra. Coneix al director d´orquestra Leo Kraemer, un dels divulgadors més entusiastes del Llibre vermell, el Rèquiem i el Te Deum. Tres de les seves obres simfòniques-corals més representatives.

1991
Rep l´encàrrec d´escriure una obra per celebrar el milenari de Catalunya. Escriu Dos poemes de Charles Baudelaire en la traducció catalana del seu pare que es dónen a conèixer al Gran Teatre del Liceu. La Generalitat de Catalunya publica el primer volum de la Col.lecció Compositors Catalans, dedicat a la seva obra i escrit per Carles Guinovart i Tomás Marco.

1993
Escriu un Te Deum, en homenatge a l´escultor Josep Maria Subirachs.

1995
Escriu i estrena 7 Faules de la Fontaine, en traducció del seu pare.

2000
El Ministeri de Cultura de Madrid li encarrega la composició d'una òpera per celebrar el centenari del naixement del pintor Salvador Dalí. Òpera amb el títol de, Jo, Dalí, que s'estrenarà el 2011 a Madrid i, posteriorment a Barcelona.

2001
L´editorial Idea Books, publica un llibre escrit per Jesús Rodríguez Picó titulat Xavier Benguerel, obra y estilo.

2002
L´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya li encarrega un Concert per a piano. S´estrena l´any següent amb Albert Attenelle com a solista.

2005
És nomenat Patró d´Honor de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música.

2006
Es celebra el seu 75 aniversari amb diversos concerts.
Fa donació a la Biblioteca de Catalunya de tots els seus manuscrits i arxiu musical.
La SGAE edita un llibre escrit per Jorge de Persia que porta per títol Xavier Benguerel, búsqueda e intuición.

2007 Es presenta l´enregistrament del Rèquiem a la memòria de Salvador Espriu, ( Columna Música).

2017 Mor a Barcelona el 10 d'agost de 2017.